Bel me terug
Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

BENG / EPG-berekening voor een omgevingsvergunning


Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning is het noodzakelijk dat de energieprestatie van het gebouw in kaart wordt gebracht.
De hiervoor benodigde EPG-berekening wordt ook wel BENG-berekening genoemd.

Vraag offerte aan

BENG

(Bijna Energie Neutrale Gebouwen)

Als u een nieuw bedrijfsgebouw, kantoor of woning wilt (laten) bouwen heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Vanaf 1 januari 2021 moet deze vergunning voldoen aan de eisen van BENG.

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en is gebaseerd op de afspraken uit het Nederlandse Energieakkoord. De afspraken omvatten dat alle nieuwbouw, zowel woning als utiliteitsgebouw, vanaf 1 januari 2021 “Bijna energieneutraal” moeten zijn.

De BENG-eisen zijn een aanscherping van de voormalige EPC-eisen. Het Energieprestatiecoëfficiënt drukt het gebouwgebonden energiegebruik uit. Dat is de energie die nodig is voor het verwarmen of koelen van het gebouw, de ventilatie-inrichting, warmwatervoorziening en verlichting. Waar het bij EPC puur om de getallen draait, gaat BENG nog een stap verder met inzichtelijk maken hoe goed de energieprestatie van het gebouw is.

De nieuwe bepalingsmethode (NTA 8800) voor een BENG-berekening is gebaseerd op 3 energieprestatie indicatoren*:

BENG-indicator EP1: Energiebehoefte

  • De hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft, uitgedrukt in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.

BENG-indicator EP2: Primair energiegebruik

  • De hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per m2 die nodig is voor verwarming, koeling, warm tapwater en installaties voor netstroom.

BENG-indicator EP3: Aandeel hernieuwbare energie

  • Het percentage hernieuwbare energie van het totale energiegebruik. Voorbeelden zijn: Zonnepanelen, zonneboiler, bodemenergie, omgevingswarmte en biomassa.

*De indicatoren hebben alleen betrekking op gebouwgebonden energiestromen. Hierbij wordt voor verlichting bij woningbouw een standaard gebruik per m2 gebruiksoppervlak gehanteerd.

Trias Energetica

Bovenstaande indicatoren zijn gebaseerd op de Trias Energetica, een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Belangrijkste kern van deze strategie ten opzichte van de EPC is dat deze strategie erop gericht is om in eerste instantie energiebehoefte beperkende maatregelen te nemen. Vervolgens wordt er maximaal ingezet op hernieuwbare energie om het gebruik van fossiele energie zo laag mogelijk te houden.

In de praktijk is het dus slimmer en duurzamer om eerst de energiebehoefte te beperken met bijvoorbeeld goede isolatie (dak, vloer, ramen en/of gevel) en daarna te compenseren met installaties en zonnepanelen. Met de juiste energiebesparende maatregelen wordt het resultaat van deze BENG-berekening gunstiger en wordt niet alleen voldaan aan de vergunningsvoorwaarden, maar het resulteert ook in een laag energiegebruik.

Wij zijn volledig gecertificeerd en volgen jaarlijks bijscholing om “up to date” te blijven met de actuele norm. Informeer naar de mogelijkheden of vraag hieronder een offerte aan. 

Wij kunnen ook andere berekeningen leveren voor vergunningaanvragen, kijk daarvoor eens op onze Installatie Management website.

Contact    Vraag offerte aan

Meer weten over wat wij doen?

Bekijk dan onze projecten

Stel uw vraag

Offerte aanvraag energieomlaag.nl

Versturen